Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό...

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Τo πιο… όμορφο «Money Drop»

Ρεβεγιόν με την Κατερίνα Καινούργιου, τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την...

Ηβη Αδάμου: Το ποδαρικό σε Πόλη και Αμερική

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι η Ηβη Αδάμου στην Τουρκία. Η...

Ρενέ Στυλιαρά: Σοκολάτες και κρασιά με… αφιερώσεις

Η συγγραφέας Ρενέ Στυλιαρά άρχισε να γράφει όταν ήταν...

Ηλιος για το έκζεμα!

Η έκθεση στο φως πυροδοτεί χημική ουσία που δρα κατά της φλεγμονής

Η έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως και η εφίδρωση που προκαλεί μπορεί παροδικά να εντείνουν τα συμπτώματα του εκζέματος.

Το κλειδί για τη θεραπεία του φαίνεται ότι βρίσκεται στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία τελικά αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτής της αρκετά συνηθισμένης, χρόνιας φλεγμονώδους πάθησης του δέρματος, που είναι συνήθως γενετικής προέλευσης (εκδηλώνεται ήδη από τη βρεφική ηλικία).

Η έκθεση στο ηλιακό φως πυροδοτεί την παραγωγή μιας χημικής ουσίας, που με τη σειρά της εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταστολή των συμπτωμάτων του εκζέματος και μειώνοντας έτσι τον κνησμό, όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Συγκεκριμένα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί την έκκριση νιτρικού οξειδίου, το οποίο διοχετεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το νιτρικό οξείδιο ενεργοποιεί τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού, που δρουν για την καταστολή της φλεγμονής.

Οι ερευνητές υπό τη δρα Anne Astier του Ιατρικού Κέντρου Ερευνας Φλεγμονών έκαναν δοκιμές σε υγιείς εθελοντές, εκθέτοντας στο ηλιακό φως μικρά τμήματα του δέρματός τους και διαπίστωσαν ότι ακόμη και η έκθεση μικρής επιφάνειας του δέρματος στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία επαρκεί για να πυροδοτήσει την παραγωγή επαρκούς νιτρικού οξειδίου στο αίμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Σε δε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) διαπίστωσαν ότι η ενισχυμένη παρουσία των Τ-κυττάρων στο αίμα τους επιτάχυνε την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η ευεργετική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην αντιμετώπιση του εκζέματος ήταν γνωστή (γι’ αυτό, σε ασθενείς με πολλαπλές εστίες της δερματικής πάθησης ενδείκνυται η φωτοθεραπεία με λυχνίες).

Ομως η τεκμηριωμένη με πειραματικά δεδομένα έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, εναλλακτικές της φωτοθεραπείας, που γίνεται σήμερα με λυχνίες υπεριώδους ακτινοβολίας και η οποία -σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες- έχει συσχετιστεί με καταστροφικές για το δέρμα παρενέργειες καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρκινογενέσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...