Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό...

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Τo πιο… όμορφο «Money Drop»

Ρεβεγιόν με την Κατερίνα Καινούργιου, τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την...

Ηβη Αδάμου: Το ποδαρικό σε Πόλη και Αμερική

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι η Ηβη Αδάμου στην Τουρκία. Η...

Ρενέ Στυλιαρά: Σοκολάτες και κρασιά με… αφιερώσεις

Η συγγραφέας Ρενέ Στυλιαρά άρχισε να γράφει όταν ήταν...

Εμβόλιο σε τσιρότο

Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους με μεγάλη επιτυχία

Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους με μεγάλη επιτυχία

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε ανθρώπους με απόλυτη επιτυχία από την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντα το εμβόλιο σε τσιρότο, με επικεφαλής τους καθηγητές Ναντίν Ρούφαελ και Μαρκ Πράουσνιτς.

Το τσιρότο είναι εξοπλισμένο με 100 στερεές αλλά υδατοδιαλυτές μικροσκοπικές βελόνες, με μήκος επαρκές για να διαπεράσουν την επιδερμίδα, που προσκολλώνται στο δέρμα και απελευθερώνουν σταδιακά τη δραστική ουσία του εμβολίου, χωρίς να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Μέσα σε λίγα λεπτά το εμβόλιο απελευθερώνεται μέσα στο σώμα και στη συνέχεια οι μικροβελόνες διαλύονται, οπότε το τσιρότο μπορεί να απορριφθεί. Ανοιξε έτσι ο δρόμος για να αντικατασταθεί μελλοντικά η χρήση της επώδυνης συνήθως σύριγγας, που καθιστά τον εμβολιασμό επαχθή ιδίως στα μικρά παιδιά.

Παράλληλα τα άκρως οικονομικά τσιρότα εμβολιασμού έχουν μέγεθος μικρού κέρματος, δεν χρειάζονται ψυγείο για να αποθηκευτούν, πακετάρονται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες χωρίς φόβο αλλοίωσης ή καταστροφής τους υπό πίεση και επομένως μπορούν να σταλούν ακόμη και ταχυδρομικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη εμβολιασμών. Ταυτόχρονα η χρήση τους δεν απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

To ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα επιστήμονας Ιωάννα Σκούντζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Εμορι, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης με τη νέα μέθοδο μπορεί να προκαλέσει εξίσου ισχυρή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αντισωμάτων) με το παραδοσιακό εμβόλιο.

Στα 100 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών που συμμετείχαν στον εμβολιασμό η μοναδική παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν ένας ερεθισμός του δέρματος και μία παροδική -κράτησε το πολύ τρεις ημέρες- φαγούρα στο σημείο τοποθέτησης του τσιρότου, αναφέρουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευση των συμπερασμάτων από την κλινική δοκιμή, στο περιοδικό «The Lancet». Αλλά το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά αυτήν έναντι της παραδοσιακής μεθόδου εμβολιασμού. Αναμένεται τώρα να ακολουθήσουν ευρύτερες κλινικές δοκιμές του τσιρότου της Micron Biomedical (που διατηρεί τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας), ενώ οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να ενσωματώσουν σε αυτό και άλλα εμβόλια πέραν της γρίπης (πολιομυελίτιδας, ιλαράς, ερυθράς κ.λπ.).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...