Νέοι δρόμοι για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Νέοι δρόμοι για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Νέους δρόμους στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης ανοίγουν επιστήμονες από την Ολλανδία, οι οποίοι, κατασκευάζοντας μίνι συνθετικά όργανα φτιαγμένα από τα κύτταρα κάθε ασθενούς, είναι πλέον σε θέση να διαπιστώσουν -αποτελεσματικά και με ασφάλεια- αν και κατά πόσο ένας πάσχων από κυστική ίνωση μπορεί να ωφεληθεί από μια νέα αγωγή.
Μπορούν επίσης να προβλέψουν πώς θα αντιδράσει κάθε ασθενής σε αυτή – αν, δηλαδή, θα εμφανίσει παρενέργειες. Ετσι, κανένας ασθενής δεν θα διακινδυνεύει δοκιμάζοντας μια νέα θεραπεία.
Για τους ασθενείς που έλαβαν μέρος στις πρώτες εφαρμογές, το εργαστήριο δημιούργησε μίνι αντίγραφα του παχέος εντέρου τους. «Τα μίνι έντερα είναι μικρά -έχουν το μέγεθος μύτης μολυβιού-, αλλά είναι ολοκληρωμένα. Εκτός από μυς και αγγεία, αυτά τα μικροσκοπικά όργανα έχουν όλα όσα περιμένεις να δεις σε ένα αληθινό έντερο, απλώς σε πολύ μικρότερη κλίμακα»τονίζει ο Χανς Κλέβερς από το Hubrecht Institute.
Ομως, οι επιστήμονες δεν σταματούν εδώ: Δοκιμάζουν στα μίνι έντερα μια τεχνική διόρθωσης του ελαττωματικού DNA των ασθενών με κυστική ίνωση, ελπίζοντας ότι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον θα είναι σε θέση να θεραπεύουν τη νόσο, επεμβαίνοντας σε κυτταρικό επίπεδο.
Με τη μέθοδο, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη δοκιμή και άλλων κατηγοριών φαρμάκων (π.χ. των αντικαρκινικών), οι επιστήμονες παρακάμπτουν τις καθυστερήσεις έγκρισης φαρμάκων ικανών να σώσουν ανθρώπινες ζωές, μέχρι να δοκιμαστούν σε επαρκή αριθμό ασθενών.
Επίσης, επειδή μιλάμε για πολύ ακριβές αγωγές, με τη νέα μέθοδο μπορούν εύκολα να εντοπιστούν οι ασθενείς που μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από την εφαρμογή τους.
Μίνι νεφροί
Το ολλανδικό ινστιτούτο δεν είναι το μοναδικό που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο. Στην Αυστραλία επιστήμονες χρησιμοποιούν μίνι νεφρούς στη δοκιμή φαρμάκων, ενώ στο Cambridge University οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει μίνι εγκεφάλους, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα διαταραχές όπως ο αυτισμός.
Μια άλλη προοπτική που ανοίγει η συγκεκριμένη τεχνολογία αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων, λειτουργικών ζωτικών οργάνων για τη χρήση τους ως μοσχεύματα.