Ερευνα έδειξε ότι η χρήση αναλγητικών και αγχολυτικών φαρμάκων αυξάνει τις πιθανότητες κάποιων να γίνουν killers!
Ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αναλγητικά και αγχολυτικά, φαίνεται ότι ξυπνούν τον… κακό εαυτό όσων τα παίρνουν, αφού αυξάνουν τον κίνδυνο να γίνουν δολοφόνοι. Πρώτη φορά Ευρωπαίοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούν αγωγή με ηρεμιστικά που ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπίνων είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν κάποιον σε σύγκριση με όσους δεν παίρνουν αυτά τα φάρμακα (επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και χορηγούνται για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και των διαταραχών που προκαλούν κρίσεις πανικού).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι και φάρμακα που καταπραΰνουν τον πόνο, όπως τα οπιοειδή αλλά και τα αντιφλεγμονώδη, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκληματικής συμπεριφοράς.
«Πιστεύω ότι αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τον έλεγχο που έχει κανείς στις παρορμήσεις του» δηλώνει ο δρ Γιάρι Τιιχόνεν, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. «Το μόνο εύρημα-έκπληξη ήταν ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται και από τα αναλγητικά» προσθέτει.
Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα που συγκέντρωσαν από 960 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 13 έως 88 ετών στη Φινλανδία, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία. Στη συνέχεια συνέκριναν καθέναν από αυτούς με δέκα ανθρώπους που δεν είχαν διαπράξει εγκληματική ενέργεια αλλά που είχαν την ίδια ηλικία, ίδιο φύλο και διέμεναν στην ίδια πόλη. Ακολούθησε έρευνα στο εθνικό συνταγολόγιο, προκειμένου να διασταυρώσουν αν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν λάβει ψυχιατρικά φάρμακα, αναλγητικά, αντιεπιληπτικά ή φάρμακα ελέγχου εθισμών σε χρονική διάρκεια επτά ετών. Επίσης, έλεγξαν τις αστυνομικές αναφορές για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι εγκληματίες ήταν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ουσιών τη στιγμή που διέπραξαν το έγκλημα.
Ανατριχιαστικά ποσοστά
Από αυτές τις συγκρίσεις προέκυψε ότι τα ηρεμιστικά αύξησαν τον κίνδυνο διάπραξης ανθρωποκτονίας κατά 45% και τα αντικαταθλιπτικά κατά 31%. Οι ερευνητές ωστόσο έμειναν άναυδοι όταν ανακάλυψαν ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών αναλγητικών συνδέθηκε με πάνω από 200% αύξηση του σχετικού κινδύνου. Τα οπιοειδή αναλγητικά αύξησαν τον κίνδυνο εγκληματικής ενέργειας κατά 92%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ηρεμιστικά κάνουν το σύστημα ελέγχου της παρόρμησης να ατονεί, χωρίς παράλληλα να κατευνάζει τη συναισθηματική φόρτιση και τον θυμό. Αλλες έρευνες, δε, έχουν δείξει ότι η χρήση συγκεκριμένων αναλγητικών μπορεί να αχρηστεύει διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των συναισθημάτων.